AGM Akü Nedir?

 AGM Akü Nedir?

AGM Akü Nedir?

AGM İngilizce Absorbed Glass Mat kelimesinin kısaltmasıdır. Türkçe anlamı ise emdirilmiş cam elyaf olarak tanımlanır. AGM aküler kuru akü olarak sınıflandırılır. Klasik aküler ağırlıkları ve zayıf güvenlik koşulları sebebiyle uçaklar ve askeri taşıtlarda kullanıldığında performans bakımından yetersiz gelmiştir. Bu nedenle daha yüksek standartlara ve verimliliğe sahip olacak şekilde AGM aküler geliştirilmiştir. AGM aküler diğerlerine kıyasla daha uzun kullanım ömrüne sahiptir. Kapalı kurşun-asit bataryasına sahip olacak şekilde üretilmiştir. Akünün içerisinde yer alan pilin dökülmemesi için fiberglas mattan üretilmiştir. Fiberglas mat sayesinde sülfürik asit hızla emilir ve pilin dökülmesi önlenir. Bu gibi çeşitli avantajlı yönleri sayesinde yaygın olarak AGM aküler kullanılmaktadır.

AGM Akünün Sahip Olduğu Özellikler Nelerdir?

Akü elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürerek depolayan cihazlara verilen addır. Pek çok çeşitte akü bulunur. AGM aküler ise kuru akü sınıfına aittir. Emdirilmiş cam elyaf olarak Türkçe karşılığa sahiptir. Kullanımı diğer akü cinslerine kıyasla daha emniyetlidir.

AGM akülerin iç donanımı sulu akülerden daha farklıdır. Sulu akülere göre daha düşük seviyede elektrik direncine ve asit katmanlaşmasına sahiptir. Ayrıca AGM akülerde yüksek oranda gaz verimliliği de mevcuttur. Daha fazla güç yoğunluğuna sahip olacak şekilde tasarlandığı için daha esnek bir kullanım alanı sunar. Özellikle kesintisiz güç kaynağı ile telekomünikasyon sistemlerinde yaygın olarak tercih edilir. Oldukça uzun ömürlüdür. Asit sızıntısı ile gaz kaçağı yok denecek kadar az seviyede olması bakımından oldukça güvenlidir. Hem uzun ömürlü hem de güvenli olması sebebiyle pek çok kişi tarafından tercih edilen bir akü çeşididir.

AGM akü türü sulu kurşun akülere göre daha hafif bir ağırlıktadır. Bakım gerektirmemesi ve yüksek güvenlik standartlarına sahip olması sayesinde yaygın bir kullanım alanına sahiptir.

AGM akülerde diğer akülerde bulunan sülfat oluşumu görülmez. Bu sayede AGM aküler kullanılmadan uzun süreli olarak depoda saklanabilir. Diğer aküler uzun süre boyunca kullanılmadığında arızalanabilirken bu sıkıntı AGM aküler için söz konusu değildir. AGM akülerin deşarj derinliği yaklaşık olarak %80 civarındadır. Bu da kullanıcıya çeşitli yararlar sağlayan önemli bir özelliktir. AGM aküler en az 100 ve en fazla 300 Ah olacak şekilde bir güç düzeyine sahiptir. Söz konusu çeşitli amper gücü ve boyutlar sayesinde AGM akülerin çeşitlilik gösteren bir kullanım alanı bulunmaktadır. Karavanlar, akülü sandalyeler, yenilebilir enerji sistemleri, telekomünikasyon sistemleri ile mobil araçlarda AGM aküler kolaylıkla kullanılabilir. Bir uzman yardımı ile kullanım amacına göre AGM akünün boyutu ve amper gücü belirlenmelidir. Bu sayede en doğru akü seçimi yapılarak yüksek verimlilik elde edilebilir. Aksi halde akü yeterli performans gösteremez.

AGM aküler düşük maliyetlidir. Hem ucuz hem de güvenilir bir enerji kaynağı olması bakımından da hemen hemen tüm işyerlerinde ve kesintisiz güç kaynaklarında rahatlıkla AGM akü kullanılabilir. Bu özelliği sayesinde oldukça yaygın bir kullanım alanı bulunmaktadır. AGM aküler kesintisiz enerji üreten cihazlar arasından en ucuzu olarak sınıflandırılabilir.

AGM aküler oldukça düşük bir sızıntı ve dökülme riski taşır. Bu da akünün yüksek güvenlik tedbirlerine sahip olmasını sağlar. Sarsıntılı ortamlarda bulunacak kişiler tarafından bu özelliği sayesinde AGM akü sıklıkla tercih edilmektedir.

AGM Akünün Sahip Olduğu Avantajlar Nelerdir?

  • AGM aküler soğuk hava koşullarında da verimli ve yüksek performans gösterebilir.
    Sarsıntıya karşı dayanıklıdır. Şiddetli sarsıntılarda bile sızıntı riski oldukça düşük düzeydedir.
  • Oldukça kısa sürede şarj edilebilir. Bu sayede pek kişi tarafında tercih edilir.
  • Ağır yüklere karşı duyarlı olacak şekilde geliştirilen bir özgül güç tasarımına sahiptir.
  • Oksijen ve hidrojen kullanılarak aküden su sızması engellenir. Bu yönüyle bakım gerektirmeyen akü sınıfına dahil olmuştur.
  • Akünün içerisindeki sıvı matlaşma teknolojisi sayesinde önlenir.
     

AGM Akünün Kullanım Ömrü Nedir?

AGM uzun süreli bir kullanım ömrüne sahip olacak şekilde geliştirilmiştir. Hava koşullarına göre akünün kullanım ömrü de değişkenlik gösterir. Sıcaklık düştükçe akünün kullanım ömrü de artış gösterir. Yüksek sıcaklıklarda akü 2 yıl boyunca kullanılabilir. Orta seviyeli sıcaklıklarda 4-6 yıl boyunca kullanılabilirken düşük sıcaklık koşulları altında 7-10 yıl boyunca AGM akü kullanılabilir. Çeşitli sıcaklık koşullarının bileşkesi alındığında ortalama olarak bir AGM akünün 5 yıllık bir kullanım ömrüne sahip olduğundan söz edilebilir.

AGM Akü Nasıl Şarj Edilir?

AGM aküler şarj hususunda oldukça avantajlı bir yapıya sahiptir. Sulu akülerle benzerlik gösterecek şekilde AGM aküler şarj edilebilir. Şarj süresinin uzunluğu veya kısalığı akünün bulunduğu ortamdaki sıcaklığa göre değişkenlik gösterir. En fazla 49 dereceye kadar akü şarjı elverişli koşullar altında yerine getirilir. Ancak sıcaklığın 49 dereceyi aşmasıyla birlikte şarj etme işlemi mutlaka durdurulmalıdır. Aksi halde akü zarar görebilir.

Tamamen deşarj olan bir AGM akü mutlaka kısa süre içerisinde tamamen şarj edilmelidir. Pek çok çeşitte AGM akü bulunduğu için aynı çeşitlilikte de şarj cihazları bulunur. AGM akünün şarjı yapılırken dikkat edilmesi gereken şu şekilde sıralanabilir:

  • Şarj cihazının otomatik kapanma özelliği olmasına dikkat edilmesi gerekir.
  • Akü şarj cihazına düzgün bir şekilde bağlanmalıdır. Aksi halde kısa devre yapabilir.
  • Akünün şarj edildiği süre boyunca bulunulan ortam en iyi şekilde havalandırılmalıdır.
  • Şarj işlemi akünün ısınırsa veya taşarsa kesinlikle durdurulmalıdır.
  • Belirtilen şarj koşullarına uyulmadığı taktirde akünün kullanım ömrü kısalır. Kullanıcı istediği verimliliği elde edemez.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir